Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

A Gyermekgyógyászat lapszámot - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk, akinek rendezett a tagdíja és akik hozzájárult személyes adatai kezeléséhez az MGYT weboldalán.

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom
 Teljes cikk megtekintése 
 pdf
 

Professzor Dr. Katona Ferenc (1925–2023)
Életének 98. évében elhunyt a hazai és nemzetközi neurológia kimagasló szaktekintélye, a fejlõdésneurológia és a neuroterápia megalapozója.

Táplálásterápia cisztás fibrózisban English
Szerző(k): Laki István dr.
A cisztás fibrózis (CF) egy genetikai rendellenesség, amely a test különbözõ szerveit érinti, különösen a tüdõt és az emésztõrendszert. A CF táplálkozásterápiája a komplex ellátás kritikus eleme. Célja a tápláltsági állapot optimalizálása, a növekedés és fejlõdés elõsegítése, valamint az általános egészség fenntartása, a megnövekedett energiaigény kielégítése, a felszívódási zavarok és a gasztrointestinális problémák (GI) kezelése, a mikrotápanyagok
feltöltése és az általános táplálkozási állapot optimalizálása. A CF táplálásterápia egyénre szabott: az életkor, a nem, a betegség súlyossága, a tüdõfunkció és más egészségügyi állapotok jelenléte befolyásolhatják a táplálkozási igényeket és a kezelési módokat.

Előszó
Szerző(k): Ablonczy László
Nagy örömünkre szolgál, hogy a Gyermekgyógyászat folyóirat kardiológia tematikájú lapszáma kapcsán kalandozhatunk egy kicsit a gyermekkardiológia újdonságaiban, bemutathatjuk mindennapjainkat és remélhetõleg segítünk felkelteni a figyelmét a kardiológia iránt érdeklõdõknek.

Multivariábilis EGSYS score a syncope kardiológiai eredetének szûrésére – A score diagnosztikus szerepének retrospektív vizsgálata fiatalkori öröklött arrhythmia szindrómás, illetve arrhythmogen cardiomyopathiás betegcsoporton English
Szerző(k): Szabó Andrea dr., Környei László dr., Fogarasi András dr.
Célkitûzés: A syncope mint prezentációs tünet gyakoriságának felmérése malignus arrhythmia szindrómákban, illetve az EGSYS score szenzitivtásának vizsgálata a syncope cardiogen eredetének szûrésére.
Betegek és módszer: retrospektíve vizsgáltuk az intézetünkbe 2000–2023 között primer arrhythmia szindrómával felvett betegeket. A syncopéval jelentkezõ csoportban retrospektíve felvettük a multivariábilis EGSYS score-t.
Eredmény: A prezentációs tünet 20/106 esetben volt syncope, 16/106 esetben hirtelen szívhalál. A hirtelen szívhalállal észleltek egyikénél sem nem volt korábban ájulás. 18/20 esetben a score jelezte a syncope kardiológiai eredetét.
Következtetés: Syncope nem jellegzetes prezentációs tünet malignus arrhythmia szindrómákban. Az EGSYS score 90% szenzitivitással jelzi a syncope cardiogen eredetét.

A centrális vérnyomás neminvazív mérése és jelentõsége gyermekkorban English
Szerző(k): Hidvégi Erzsébet Valéria dr., Jakab Andrea Emese dr., Bereczki Csaba dr., Cziráki Attila dr., Illyés Miklós dr.
Felnõttekben a centrális (aorta) systolés vérnyomás (SBPao) szorosabb összefüggést mutat a szív- és érrendszeri halálozással, mint a perifériás (brachialis) systolés vérnyomás (SBPbrach). Kórosan magas SBPao kialakulhat gyermekek és serdülõk esetében is.
Célkitûzés: SBPao referenciaértékek létrehozása; SBPao és SBPbrach szimultán mérése fiatalkori magas vérnyomásos (JEH) betegekben.
Betegek és módszer: 3374 (1802 fiú) egészséges, 3–18 éves korú egyén mérését végeztük el Arteriográf®-fal; 217 (173 fiú) JEH beteget vizsgáltunk.
Eredmények: Az SBPao mindkét nemben szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az SBPbrach. A JEH betegek SBPao-értéke alacsonyabb, mint az SBPbrach.
Következtetések: Létrehoztuk a magyarországi SBPao és SBPbrach referenciaérték adatbázist; bizonyítottuk, hogy a JEH betegek SBPao-ja alacsony.

Hogyan történik és hol tart ma a szívhibák méhen belüli felismerése? English
Szerző(k): Ladányi Anikó dr., veleszületett szívhiba, praenatalis felismerés, magzati szív-ultrahangvizsgálat
A veleszületett szívhiba a leggyakoribb fejlõdési rendellenesség, élveszületési prevalenciája
9,4/1000 (1), azaz nagyjából száz magzatból egynél várható eltérés. A vitiumok intrauterin felismerési aránya folyamatosan javul, de továbbra is messze elmarad a várttól (2). A detekciós arány centrumonként, szívhiba típusonként eltérõ, valamint nagyban meghatározza az alkalmazott szûrési protokoll típusa is (3, 4). A továbbiakban a szûrés metodikájának, eredményességének valamint a hatékonyság javítását célzó lehetõségeknek az áttekintése következik.

Mikor szükséges hazaadás elõtt kardiológiai vizsgálat? English
Szerző(k): Kovács-Pászthy Balázs dr.
Az újszülöttek megszületésüket követõen számos kötelezõ szûrõvizsgálaton esnek át. Kardiológiai szempontból ennek tekinthetjük a fizikális vizsgálatokat, és a 24 órás korban végzett pulzoximetriás szûrést is. A korai hazadás elveit támogatva nekünk, kardiológusoknak célunk kell legyen a tünetek és vizsgálati eredmények pontos értékelésén
alapuló útmutatás a kardiológiai betegségek felismerését és megközelítõ diagnózisát illetõen. Fontos a kritikus és nem kritikus állapotok definiálása, azok elkülönítése.
Az újszülöttek hazaadás elõtt elvégzett vizsgálatainak, és a pulzoximetriás szûrés eredményének ismeretében az újszülöttet hazabocsátó orvosnak, még esetleges eltérés esetén is tudnia kell egyértelmû tanácsot és információt adni a szülõk számára. Ugyanígy, a feltételezett diagnózis alapján tudnia kell õket tovább irányítani az alapellátást biztosítók,
vagy az újszülöttet tovább gondozók felé.
Jelen összefoglaló célja, hogy mindebben egyértelmû segítséget, útmutatást jelentsen az újszülött-osztályokon dolgozó kollégák számára.

Képalkotó vizsgálatok helye a gyermekkardiológiai intervenciók tervezésében English
Szerző(k): Kis Éva dr., Ablonczy László dr.
A szívfejlõdési rendellenességek diagnosztizálásában a szív-ultrahangvizsgálat az alapvetõ képalkotó eszköz. Komplex szívfejlõdési rendellenességek, illetve katéterintervenció tervezése esetén kiegészítõ képalkotó vizsgálatokat végzünk. Az új generációs (széles detektorsoros vagy kettõs sugárforrású) CT-berendezések alacsony sugárdózissal
hasznos vizsgálóeszközként szolgálnak pl. a coronariák, illetve az aorticopulmonalis kollaterálisok ábrázolásában, a katéterintevenció tervezésének részeként.

Újdonságok a gyermekkori katéter-intervenciós terápiában English
Szerző(k): Ablonczy László dr., , Környei László dr.
A katéter-intervenciós terápiák folyamatos térnyerését látjuk a gyermekkardiológiai ellátásban, elsõsorban az egyszerû és a középsúlyos szívfejlõdési rendellenességek esetén, mind önállóan, mind hibrid beavatkozások részeként. A gyermekkori gyakorisága miatt a VSD zárása és a pulmonalis billentyû beültetése bír talán a legnagyobb jelentõséggel. Az újabb katéteres záróeszközök lehetõvé teszik, hogy a perimembran régióban, illetve kisdedkorban is végezhetünk transzkatéteres kamrai sövényhiány zárást, akár 10 kg-os testsúly alatt is. Hasonló jelentõs áttörést hozott az önmagában nyíló (self-expandable) transzkatéteres pulmonalis billentyû megjelenése, mely elsõsorban a Fallot-betegcsoportban
tudja a reoperációs rátát csökkenteni.

Coarctatio aortae az újszülöttkoron túl – felismerés és kezelési stratégiák English
Szerző(k): Lorencz Péter dr., Ablonczy László dr., Kis Éva dr.
A coarctatio aortae (CoA) napjainkban is jelentõs morbiditást okoz gyermekkorban. Az újszülöttkorban a tünetes esetek felismerésre kerülnek, de a tünetmentes esetek gyakran csak késõ serdülõkorban kerülnek diagnosztizálásra.
Az eddigi kutatások alapján már tudjuk, hogy a betegség minél késõbb történõ felismerése, annál súlyosabb morbiditással, esetleges mortalitással jár. Jelenleg a képalkotó eljárások egyre szélesebb tárháza áll rendelkezésünkre, melyek segítenek az intervenció módjának kiválasztásában, megtervezésében. Intervenciós lehetõségek közül a ballon-angioplastica, katéteres stentimplantáció és a mûtéti beavatkozás lehetségesek. Mivel CoA esetén magas reintervenciós aránnyal, illetve posztintervenciós hypertonia elõfordulásával kell számolnunk, ezen betegcsoport élethosszig történõ kardiológiai követése szükséges.

Szöveti plazminogén aktivátor használatával szerzett tapasztalataink a Gottsegen György Országos Kardiovascularis Intézet Gyermekszív Központjában English
Szerző(k): Simon Gábor dr., Pongrácz Brigitta dr., Ablonczy László dr.
Thrombosisprofilaxis gyermekkori alkalmazása a szívkatéteres beavatkozások és a mechanikus mûbillentyû implantációk növekvõ száma miatt rutinszerû, ennek ellenére thromboticus vagy thromboemboliás szövõdmények léphetnek fel. Súlyos esetekben szöveti plazminogén aktivátorral történõ thrombolysis válhat szükségessé a komplikációk kivédése céljából. 11 év (2011 májusától 2022 májusáig) betegnyilvántartását áttekintve Intézetünkben 35 betegnek volt szüksége ilyen típusú kezelésre. A terápia 27 esetben (77%) volt sikeres vagy részben sikeres.
A thrombolysis alkalmazása kapcsán 4 beteg (11%) esetében észleltünk vérzéses szövõdményt. Közleményünkben szeretnénk áttekintést adni az Intézetünkben alkalmazott thrombolyticus terápiás protokollról és a 10 év alatt szerzett tapasztalatokról.

Hosszútávú mechanikus keringéstámogatással szerzett tapasztalataink English
Szerző(k): Vilmányi Csaba dr., Prodán Zsolt dr., Székely Edgár dr.
A hosszútávú mechanikus keringéstámogató eszközök (VAD) alkalmazása a szívtranszplantációs programok sarkalatos részét képezi gyermekkorban is a donorok kis száma és hosszú várakozási idõ miatt. A következõkben a különbözõ típusú eszközök elõnyeit és hátrányait taglaljuk, illetve a VAD kezelések szövõdményeit foglaljuk össze, a nemzetközi és saját tapasztalatunk alapján.

Teljes gyógyulás tachycardiomyopathia talaján kialakult ischaemiás stroke után English
Szerző(k): Fröhlich Roland dr., Szabó Andrea dr., Berentei Zsolt dr.
Bevezetés: A fiatalkori ischaemiás stroke ritka, magas idõfaktorú sürgõsségi kórkép. A thromboembolia forrása lehet balkamra-diszfunkció, ami szekunder módon létrejöhet tartós tachycardia következtében.
Esetismertetés: Tinédzser leánynál hemi-tüneteket és dysarthriát okozó ischaemiás stroke hátterében néhány hete fennálló
pitvari tachycardia és a következményesen diszfunkciós bal kamrában képzõdött thrombus okozta agyi embolizáció állt. Idõablakon belül elvégzett thrombaspirációt, majd a ritmuszavar effektív terápiáját követõen neurológiai és kardiológiai maradványtünetek nélkül gyógyult.
Következtetések: Ritka kardiológiai kórkép (tachycardiomyopathia) talaján kialakult ritka szövõdmény (cardioemboliás stroke) társulására és hatékony terápia esetén reverzibilitására hívjuk fel a figyelmet.

Endokrin krízisállapotok epilepsziát utánzó malignus ritmuszavarok hátterében English
Szerző(k): Szabó Andrea dr. , Környei László dr., Fogarasi András dr.
Bevezetés: Cikkünkben három esetismertetés kapcsán irodalmi áttekintést nyújtunk az endokrin krízisállapotokban kialakuló szekunder QTc-megnyúlás okozta malignus ritmuszavarokról és ezek differenciáldiagnosztikai kihívásairól.
Esetismertetések: Elsõ páciensünknél Addison-krízis ioneltérések nélkül, másik két páciensünknél hapoparathyreosis,
illetve D3-vitamin-hiány talaján kialakult hypokalcaemia okozott QTc-megnyúlás révén kamrai tachycardiát, hirtelen
szívhalált, illetve convulsiv syncopét.
Következtetések: Eszméletvesztéssel, görccsel járó ismételt rosszulléteknél ajánlott EKG regisztráció és QTc kalkuláció.
A QTc-megnyúlás reverzibilis okait (köztük endokrin zavarokat) feltárva és megfelelõ célzott szubsztitúciót alkalmazva
teljes aritmológiai tünetmentesség érhetõ el.

Bejelentkezés
Most már titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a szerverrel.

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29

HIRDETÉSEK