Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

Az év első Gyermekgyógyászat lapszámát - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk (akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán). Mivel a nyomdai és postázási költségek jelentős mértékben emelkedtek, a további lapszámokat csak rendezett tagdíj esetén postázzuk azoknak, akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán!

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalom

In memoriam Dr. Kégl Andrea 1934–2023

Előszó
Szerző(k): Dr. Dezsõfi-Gottl Antal

A táplálékallergia a gasztroenterológus szemével English
Szerző(k): Karoliny Anna dr.
A táplálékallergia prevalenciája hazánkban és világszerte egyre növekvõ tendenciát mutat, egyes adatok szerint a gyermekek 4–8 százalékánál is elõfordulhat. Az összetett patomechanizmusnak köszönhetõen az allergén elfogyasztását követõen eltérõ idõben eltérõ tünetek jelennek meg. A gasztroenterológiai megjelenések közül leggyorsabban az immunglobulin-E- (IgE-) mediált reakciók jelentkeznek, leggyakrabban azonban a nem IgE-mediált táplálékfehérje indukálta proctocolitis (FPIAP), a táplálékfehérje indukálta enterocolitis szindróma (FPIES) és a táplálék fehérje indukálta enteropathia (FPIE) fordul elõ. A kevert patomechanizmusú (IgE- és nem- IgE-mediált reakció) betegségek közül az eosinophil kórképek, az eosinophil oesophagitis (EoE), gastroenteritis (EoGE) és az eosinophil colitis (EoC) tartozik a gasztroenterológia szakterületéhez.

A táplálékallergia allergológiai szempontjai English
Szerző(k): Nagy Adrienne dr., Csáki Csilla dr., Réthy Lajos Attila dr.
A táplálékallergiák prevalenciájának és súlyosságának progressziója ma már multidiszciplínáris és társadalmi összefogást igényel. Ennek ellenére a betegek gyakran a háziorvos, szakorvos megkerülésével laborvizsgálatokat végeztetnek, öndiagnózist állítanak fel és felesleges diétákba kezdenek. Cikkünk a tévhitek elhárításában, a szakmailag ajánlott diagnosztikában, terápiában, gondozásban kíván segítséget nyújtani.

Az atopiás ekcéma és az ételallergia English
Szerző(k): Csoma Zsanett Renáta dr.
Az atopiás ekcéma egyike a leggyakrabban elõforduló gyermek-bõrgyógyászati kórképeknek,
prevalenciája 20–30% körül van a gyermekpopulációban. Patogenezisében a genetikai hajlam, az immunregulációs eltérések és az epidermalis barrier funkció károsodása egyaránt szerepet játszanak. Jól ismert az atopiás dermatitis és az ételallergia közötti asszociáció: a közepesen súlyos, súlyos ekcémában szenvedõ gyermekek közel egyharmadában áll fenn ételallergia. Az atopiás ekcéma terápiája összetett és lépcsõzetes, magában foglalja a báziskezelést, a rendszeres emolliens használatot és az adekvát gyulladáscsökkentõ kezelést. Az eliminációs diéta bevezetése csak indokolt esetben javasolt, ezt megelõzõen a gyermek korrekt allergológiai kivizsgálása igen lényeges. Az ételallergia nem az atopiás ekcéma oka, sokkal inkább annak következménye; a diéta nem alternatívája a korszerû bõrgyógyászati kezelésnek.

A gyomor-bélrendszer és az autizmus spektrum zavar kapcsolata English
Szerző(k): Gallai Mária dr.
Az autizmus és a gastrointestinalis zavarok gyakori komorbid állapotok, de a társulás patofiziológiáját még nem értjük. A gastrointestinalis panaszok között leggyakoribbak a szelektív étkezés, a székrekedés, a hasmenés, a hasfájás, a hányinger és a refluxbetegség. Ezek a problémák sok stresszt okoznak, súlyosbítják a viselkedéses tüneteket és rontják az életminõséget. A tünetek felismerése nehéz lehet, mivel a kommunikációs deficit miatt sokszor nem jelzik egyértelmûen a panaszaikat. A megfelelõ kivizsgálás és ellátás fontos, ehhez alkalmanként gyermekpszichiáter bevonása is szükséges.
Az autista gyermeket nevelõ szülõk gyakran fordulnak alternatív kezelésekhez, sokan alkalmaznak eliminációs (többségében glutén-/kazeinmentes) diétát. A megfelelõ tudományos alaposággal végezett vizsgálatok döntõ többségében nem találtak összefüggést a diéta és autizmus tünetei között, a diéta megterhelõ az egyén és a család számára, emellett adverz tünetekkel is járhat. A jelenlegi konszenzusos ajánlások szerint nem javasolt az eliminációs diéta rutinszerû alkalmazása.
A mikrobiom megváltoztatását célzó kutatások eredményei még gyerekcipõben járnak, rutin alkalmazásuk nem javasolt. További nagy esetszámú, randomizált, kontrollált vizsgálatok szükségesek a gyomor-bélrendszer és az autizmus közötti kapcsolat megértéséhez és az esetleges terápiás beavatkozásokhoz.

Tehéntejfehérje-mentes diéta gyakorlata English
Szerző(k): Müller Katalin Eszter dr.
Tehéntejfehérje-mentes diéta tehéntejfehérje-allergia, illetve a diagnózis felállításához szükséges eliminációs idõszakban javasolt. A betegek többsége a „nyomokban tejet tartalmaz” élelmiszereket tolerálja. A diéta során más emlõsök teje nem javasolt, ugyanakkor a szarvasmarhahús a legtöbb beteg számára nem okoz tünetet. Anyatejes csecsemõknél anyai tejmentes diéta kalciumpótlással, mesterségesen táplált csecsemõknél extenzíven hidrolizált vagy aminosav alapú tápszerek javasoltak. A növényi italok tápértéke nem megfelelõ csecsemõ- és kisdedkorban, csupán az étrend színesítésére javasolhatóak. Lényeges a megfelelõ D-vitamin és kalciumpótlás, továbbá a családok tejfehérjét tartalmazó élelmiszerekre vonatkozó edukációja.

A táplálékallergiás gyermek visszaterhelése English
Szerző(k): Kadenczki Orsolya dr.
A táplálékok által kiváltott allergiás reakciók jelenlétének vagy hiányának igazolására végzett orális terheléses vizsgálat az allergológiai kivizsgálás gold standard módszerei közé tartozik. Ez az összefoglaló közlemény kitér a terheléses vizsgálat indikációira és kontraindikációira, biztonsági követelményeire, a beavatkozást befolyásoló gyógyszerek alkalmazásának felfüggesztésére, ajánlást nyújt a vizsgált allergének terhelés során alkalmazott mennyiségére, a hõkezelt tejjel és tojással történõ terhelésre. Fontos a terhelés eredményének értelmezése és a beteg terhelést követõ nyomon követése és az ezzel kapcsolatos intézkedések megtétele. Negatív eredménnyel zárult terhelés lehetõvé teszi az élelmiszer beillesztését az étrendbe, míg a pozitív eredmény biztos, indokolt alapot biztosít az étel szigorú elkerüléséhez.

A táplálékallergia hatósági vonatkozásai English
Szerző(k): Czelecz Judit dr.
Orvosi ténykedésünk a táplálékallergia diagnózisának felállításával és a megfelelõ kezelésével nem zárul le, mivel ez a diagnózis többrétû adminisztratív feladat elvégzését vonja maga után. A speciális tápszer és súlyos esetben az adrenalintartalmú autoinjektor felírását segítõ szakorvosi javaslat, a közösségi étkezést elõíró étrendi igazolás, és az emelt családi pótlék kiadására is gondolnunk kell. Cikkünk célja, hogy ezeket az adminisztratív feladatokat könnyen áttekinthetõ formában ismertesse, segítve a táplálékallergiával küzdõ betegek ellátásában dolgozó kollégák mindennapi munkáját.

A táplálékallergiás gyermek ellátása a háziorvosi gyakorlatban English
Szerző(k): Szentannay Judit dr.
A táplálékallergiával diagnosztizált gyermekek prevalenciája világszerte jelentõs növekedést mutatott az elmúlt évtizedekben. Ez a tendencia hazánkban is megfigyelhetõ, így ezzel a betegcsoporttal kapcsolatos teendõk a mindennapi házi gyermekorvosi munka egyre nagyobb részét teszik ki. Az alapellátó orvos fontos szerepet játszik a diagnózis felállításában, a gyermek fejlõdésének nyomon követésében, a szükséges diéta és a szupplementáció ellenõrzésében is. Naprakész ismeretekkel kell rendelkezni a táplálékallergia prevenciójával és a védõoltásokkal kapcsolatban.
Közleményemben gyakorlati útmutatást szeretnék nyújtani a táplálékallergiás gyermekek diagnózisával és gondozásával kapcsolatban az alapellátásban.

Ikrek ábrázolása a mûvészetben II.
Szerző(k): Harmat György dr.

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24