Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Gyermekgyógyászat
Tudományos és továbbképzési szaklap

 
A Gyermekgyógyászat a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagy múltú, hagyományokkal rendelkező tekintélyes országos folyóirata. A lap magas minőségét és a gyermekorvosok körében való elfogadottságát a neves szerzői és szerkesztő gárda garantálja, amely vezető hazai gyermekgyógyász szaktekintélyekből áll. A lapban megjelenő tartalom gerincét az eredeti közlemények jelentik. A hazai gyermekorvosok körében iránymutató és mértékadó szakmai lap.

Megjelenik: Kéthavonta
ISSN: 0017-5900
Célcsoport: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tagjai, kórházak, klinikák orvosai
Példányszám: 3.000

Az év első Gyermekgyógyászat lapszámát - nyomtatott formában – minden tagunknak kipostázzuk (akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán). Mivel a nyomdai és postázási költségek jelentős mértékben emelkedtek, a további lapszámokat csak rendezett tagdíj esetén postázzuk azoknak, akik hozzájárultak személyes adataik kezeléséhez az MGYT weboldalán!

2014. januártól a Gyermekgyógyászat folyóiratot új kiadó, a Semmelweis Kiadó jelenteti meg. Ennek megfelelően a kéziratok leadásának módja is megváltozott.

Kérjük, hogy a Szerzői útmutató pontos betartása után a kéziratot Dr. Vincze Juditnak címezzék, e-mail: vincze.judit@kiado.semmelweis-univ.hu


A Gyermekgyógyászat folyóirat 8 pontos kredittel rendelkezik, tehát már 8 gyermekgyógyászati kreditpontban is részesülnek folyóiratban megjelenő teszteket helyesen kitöltők.
Ehhez legalább 5 lapszám tesztjét szükséges kitölteni és összességében a kérdések minimum 70%-ára helyesen kell válaszolni.

SZERZŐI ÚTMUTATÓ >>Keresés a folyóiratokban
 
Keresés (kulcsszavakban, szerzők szerint és cikk szövegben)

    

 
Tartalomjegyzék

Köszöntő
Szerző(k): Dr. Halász Zita

Soltész Professzor 70 éves
Szerző(k): Dr. Molnár Dénes

Megfordult-e az elhízás terjedésének trendje az újabb vizsgálatok tükrében?
Szerző(k): Nagy Péter dr., Erhardt Éva dr., Kovács Éva dr., Molnár Dénes dr.
A gyermekkori elhízás és túlsúly nagy problémát jelent nemcsak Európában, hanem az egész világon. Sok országban a növekvő trend azonban úgy tűnik lelassult, és stabilizálódott az elmúlt években. Fontos lenne ezt a stabilitást fenntartani, mivel a gyermekkori elhízás fokozza a felnőttkori kardiovaszkuláris rizikót. Jelen összefoglalóban nyolc ország vizsgálati eredményeit tekintettük át, hogy képet kapjunk merre tart az elhízás trendje. További célunk, hogy megvizsgáljuk mi az oka a prevalencia változásának, és mi várható a jövőben.

A növekedési hormon – Inzulinszerű növekedési faktor-1-tengely működésének eltérései által okozott növekedési retardáció spektruma – A diagnosztika módszerei és a kezelési lehetőségek
Szerző(k): Ilyés István dr., Sallai Ágnes dr.
A növekedési retardáció számos tényező következménye lehet. Az endokrin eredetű formák közül a növekedési hormon (GH) – inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1)-tengely működési zavarai emelhetők ki. A GH-IGF-1-tengely működésének számos eltérése klinikailag növekedési hormon hiányban (GHD), IGF-1- hiányban (IGFD), GH vagy IGF-1 inszenzitivitásban (GHI és IGFI) nyilvánul meg. A GH-IGF-1-tengely defektusai okozta kórképek a GH-elválasztás és a GH-érzékenység alapján spektrumot képeznek, aminek végpontjait a GHD, illetve a GH-I képezi, közepén pedig az idiopátiás alacsonynövés (ISS) áll. A GH-IGF1- tengely eltérései klinikai diagnosztikájában gyakorisága miatt a GHD megállapítása alapvető feladat. A GH-elválasztás vizsgálata, az IGF-1-szint mérése és növekedés értékelése alapján, a klinikai kritériumok figyelembevételével felvethető a ritka GH-I, illetve a súlyos primer IGFD lehetősége is. A GHD egyes formáiban a rekombináns humán GH (rhGH) terápia hatásos és biztonságos kezelést jelent. A súlyos primer IGFD ritka eseteiben pedig ma már lehetőség van a rekombináns humán IGF-I (rhIGF-I) kezelésre. Az ISS eseteiben pedig, ahol a megtartott GH-elválasztás mellett a GH-érzékenység csökkent lehet, vizsgálatok tárgya, hogy a rhGH/rhIGF-1-kezelés jelenthet-e majd perspektivikus terápiát.

1-es típusú diabétesz és mellékvese-elégtelenség esetei
Szerző(k): H. Nagy Katalin dr., Erhardt Éva dr., Kozári Adrienne dr., Soltész Gyula dr.
Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek hajlamosak egyéb autoimmun endocrinopathiára is. A szerzők két gyermek esetét ismertetik, akiknél a diabétesz diagnózisát követően évekkel később autoimmun pajzsmirigy- és mellékvese-betegség fejlődött ki (2-es típusú autoimmun polyendocrinopathia, APS2). Retrospektíve, az első esetben, ahol a diagnózis az Addison-krízis ellátása során született meg, a mellékvese-elégtelenségre utaló tünetek, a gyakori és megmagyarázhatatlan hypoglykaemiás epizódok, és az inzulinigény csökkenése miatt már korábban felmerülhetett volna a krónikus mellékvese-elégtelenség gyanúja. A második gyermeknél a fokozott bőrpigmentáció miatt végzett vizsgálatok derítettek fényt a kórképre. A hormonkezelés mellett évekig tünetmentes beteg, hurutos tünetek kíséretében otthonában hirtelen exitált.
Eseteik és az irodalmi adatok alapján a thyreoidea autoimmunitással társuló gyermekkori diabéteszesekben a szerzők javasolják a rendszeres szűrővizsgálatokat (szteroid 21-hidroxiláz antitestek, kortizol és ACTH) az életveszéllyel járó Addison-kór korai felismerésére.

A juvenilis endokrin orbitopathiáról két eset kapcsán
Szerző(k): Péter Ferenc dr., Fáklya Mónika dr., Blatniczky László dr., Kalmár Ágnes dr., Muzsnai Ágota dr., Szolnoky Miklós dr.
Szerzők ket beteguk kapcsan a Graves-betegseghez tarsulo ophthalmopathiaval foglalkoznak. E korkep – gyermekkori manifesztaciojanak ritkasaga ellenere – egyre gyakrabban szerepel a szakirodalomban, amit reszben a diagnosztikai, valamint a sulyosabb formaban jelentkező terapias nehezsegek magyaraznak. Autoimmun patogenezist feltetelezve tobb munkacsoport vizsgalja a korkep sulyossaga es a TSH-receptorellenes antitestek (TRAb) mennyisege es minősege (stimulalo/gatlo) kozotti osszefuggest, valamint elemzik a szemizom-ellenes antitesteket. E ket esetben nyert TRAb eredmenyek nem jeleztek az ophthalmopathia sulyossagat; egyikuk szemizom-ellenes antitest profilja eltert a felnőtt betegekben eszlelhetőktől. Első feladat a Graves-beteg gyermek euthyreosisanak helyreallitasa es biztositasa. Igen fontos a kollaboracio a temaban jartas szemesszel. A szemelvaltozasok megitelesehez reszletes beosztasok, klinikai aktivitast pontozo (CAS) kriteriumrendszer allnak rendelkezesre. A diagnosztikat korszerű kepalkoto eljarasok (elsősorban MRI, DTPA szcintigrafia) segithetik. A korkep javulasa szempontjabol jelentősnek tartjak a dohanyzas mellőzeset. Kozepsulyos- (egyik beteguk ide sorolhato) es sulyos Graves-ophthalmopathia eseten leggyakrabban glukokortikoid po/iv. adasat alkalmazzak. Beteguknel ez nem volt eredmenyes; inkabb csak a mellekhatasok jelentkeztek. Az alternativ lehetősegek kozul az iv. immunglobulin kezelest valasztottak, jo eredmennyel.

Malignus phaeochromocytoma kórlefolyása és a család genetikai vizsgálata – Új, betegséget okozó von Hippel–Lindau-mutáció
Szerző(k): Sólyom Enikő dr., Ságodi László dr., Horváth Ágnes dr., Nagy Kálmán dr., Borbás Éva dr., Patócs Attila dr., Nagy V. Endre dr.
A szerzők attekintest adnak a gyermekkori phaeochromocytoma ellatasarol beteguk adatainak elemzese kapcsan. Ketoldali, recidivalo, metasztatizalo, malignussa alakulo phaeochromocytomaban szenvedő, ismetelt sebeszi, majd citosztatikus, ezt kovetően autolog csontvelő-transzplantacios kezelesben reszesitett, gyogyult beteguk esetet ismertetik. A beteg egy uj, feltetelezhetően betegseget okozo von Hippel–Lindaugenmutaciot hordoz. A kortortenet figyelmeztet arra, hogy a fiatalkorban jelentkező endokrin tumorok detektalasa eseten genetikai vizsgalat vegzendő, preventiv es prognosztikai jellege, esetenkent terapiat meghatarozo volta miatt. A betegben talalt mutacio a jelenleg VHL klinikai manifesztaciojat nem mutato edesanyaban is megtalalhato. A szoros endokrin nyomon kovetes mindkettőjuk eseteben elengedhetetlen. Csontvelő-transzplantacioval sikeresen kezelt malignus phaeochromocytoma esetleirassal az irodalomban nem talalkoztak.

ENDOPED ógörögül: ΕΝΔΟΠΑΙΔ
Szerző(k): Sólyom János dr., ETIMOLÓGIA, ORVOSI SZAKKIFEJEZÉSEK EREDETE, GYERMEKENDOKRINOLÓGIA
Az orvosi szakkifejezések többsége görög gyökerű, latin írásmódú. Helyes használatukat segíti a szavak eredetének ismerete. A gyermekendokrinológiában gyakrabban használt kifejezések ógörög eredetét ismerteti a közlemény.

In Memoriam Dr. Godó Béla
Szerző(k): Szűts Péter dr.

STRONG-felmérés – Gyermekkori malnutríció prevalenciája Magyarországon
Szerző(k): Müller Katalin Eszter dr., Arató András dr., STRONG résztvevői, Veres Gábor dr.
Bevezetés, célkitűzés: Az irodalmi adatok szerint az orvosi rendelőkben es a fekvőbeteg-intezmenyekben az alultaplaltsag felismerese, kezelese gyakran elmarad. A gyermekkori malnutricio nemcsak az egeszsegugy szamara jelent tobbletkiadast a hosszabb korhazi tartozkodas, a gyakoribb infekciok miatt, hanem a gyermekek kognitiv fejlődesere is negativ hatassal van. Hazankban nem ismert a gyermekkori malnutricio gyakorisaga, vizsgalatunk celja ennek felmerese volt. Módszer: Harmincegy hazai gyermekgyogyaszati rendelő kozreműkodesevel mertuk fel a malnutricio gyakorisagat a STRONG-pontrendszer (malnutricio rizikojat szűrő adatlap) segitsegevel a 18 ev alatti korosztalyban. Eredmények: A betegek mintegy 65%-anal allt fenn a malnutricio kockazata, es 15%-ukban a kockazat magasnak bizonyult. Az egyetemi intezmenyekben megfordulo gyermekek koreben nagyobb volt a malnutricio kockazata, mint a varosi intezmenyekben. Következtetés: Lenyeges, hogy ezeket a gyermekeket felismerjuk, a hatter tisztazasa mellett szukseg eseten tanacsadassal es megfelelő tapszerekkel kezeljuk a malnutriciot.

HPV-fertőzés és a daganatos betegségek, a megelőzés lehetőségei
Szerző(k): Bánhidy Ferenc dr., Galamb Ádám dr.
A szerzők attekintik a human papillomavirus főbb jellegzetessegeit, tulajdonsagait es orvosi jelentőseget,kulonos tekintettel a virus es a mehnyakrak megelőző allapotai kozotti osszefuggesekre. Roviden osszegzik a mehnyakrak okait, a rak primer es a szekunder prevenciojaval kapcsolatos legfrissebb statisztikakat, adatokat es ajanlasokat. Kiternek a virus es a vulva illetve az anuscarcinoma kapcsolatara is. Vegezetul az oszszefoglalot HPV-vakcinacioval kapcsolatos legfrisebb adatok, szakmai ajanlasok rovid osszefoglalasa zarja.

Meningococcus infekciók
Szerző(k): Ludwig Endre dr.
A meningococcus (Neisseria meningitidis) okozta infekciok ugyan viszonylag ritkak Europaban, de igen sulyos kovetkezmenyekkel jarnak, amelyek a mindennapi rutin orvosi gyakorlatban sokszor nem előzhetőek meg. A meninogococcusok altal okozott legfontosabb infekciok a meningitis es a meningococcaemia, amelyek kozul az előbbi korai felismeres eseten viszonylag jol kezelhető, az utobbi azonban valtozatlanul igen magas halalozassal jar, vagy csak sulyos defektussal gyogyul. A korfolyamat sulyossaga, illetve a korai hatekony kezeles kesesenek lehetősege es a kezeles sokszor csekely hatekonysaga egyertelműen a betegseg megelőzeset igenyli, amelyhez ma mar megfelelően hatekony vakcinak allnak rendelkezesre.

A kullancsencephalitis klinikai formái, következményei különböző korcsoportokban
Szerző(k): Liptai Zoltán dr., Fogarasi András dr.
A kullancsencephalitis vektor-kozvetitette szezonalis flavivirus-infekcio, amely jellegtelen prodromaval kezdődik. Nehany nap panaszmentesseg utan a betegek kisebb reszenel idegrendszeri tunetek alakulnak ki: leggyakrabban meningitis vagy meningoencephalitis, ritkan meningo-encephalomyelitis vagy meningoencephaloradiculitis. Utobbi ket korformaban sulyos a tudatzavar, a kialakult benulasok sokszor maradandok. A betegseg gyanuja eseten a liquor vizsgalata es szerologiai teszt elvegzese indokolt. Specifikus terapia nincs, a kezeles tuneti. Az akut szak utan rehabilitaciora lehet szukseg. Endemias teruleten javasolt a minel kevesebb bőrfeluletet szabadon hagyo ruhazat viselese, kullancsriaszto szerek alkalmazasa, csipes utan a kullancs mielőbbi eltavolitasa. Aktiv immunizacio ajanlott mindenkinek, aki veszelyeztetett teruleten lakik, dolgozik, vagy mas celbol oda utazik.

Colomycin terápia a gyakorlatban
Szerző(k): Kovács Ilona dr.
Az utobbi evekben novekedett a „multi-drug” rezisztens (MDR) Gram-negativ korokozok szama. A jol bevalt antibiotikumokkal szemben rezisztencia alakult ki, ezert a figyelem az 1940-es evekben felfedezett, majd atmenetileg elfelejtett Colomycin fele iranyult. A cikk ismerteti a Colomycin tortenetet, irodalmi attekintest ad a Colomycin sulyos fertőzesekben valo alkalmazasarol. Ismerteti a gyogyszer intravenas es inhalacios kezelesenek eddigi tapasztalatait.

MGYT hírek

MGYT tagdíj összege 2022-től:

 • Nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát nem vállalnak: 3.000.- Ft/év
 • Nem nyugdíjasoknak és azon nyugdíjasoknak, akik nyugdíj mellett munkát vállalnak: 10.000.- Ft/év
Bankkártyák
simplepay
11743002-20087922
Tovább
 • Nestle
Kérem várjon...
Kongresszusok listája
 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31